Yüzerken hangi kaslar çalışır?
Yüzmek keyifli olmasının yanı sıra son derece etkili bir tüm vücut antrenmanıdır. Yüzdüğünüz zaman başta omuz, üst göğüs, kol ve kalça kaslarınız olmak üzere vücudunuzdaki neredeyse tüm kaslar aktif bir şekilde çalışır.
Kardiyovasküler etki
Yüzerken kara koşullarına göre aldığınız oksijen daha az olduğu için vücudunuz adına olumlu bir kardiyovasküler etki de yaratabilirsiniz. Bu konuda suda yapılan kardiyo çalışmalarının karaya oranla yaklaşık olarak 2 kat daha etkili olabildiğini söyleyebilirim.
Off günü yüzerek değerlendir
Yüzmek hem tatil, hem kendi şehrinizdeyken yapabileceğiniz etkili bir dinlenme günü aktivitesidir. Tatillerde suya atlamanın yanında şehir yaşamındayken de size yakın bir otelin ya da yüzme tesisinin olanaklarından faydalanarak yüzebilirsiniz. Dinlenme günlerinizde bile yerinde duramayan bir bireyseniz, off günlerinizde yüzebilir ve yüzme sporunun düşük darbe etkisi sayesinde performansınızı vücudunuzu yıpratmadan artırmaya devam edebilirsiniz.
Yüzmenin düşük darbe etkisi sadece dinlenme günlerinizde aktif kalabilmeniz açısından değil, eklemleriniz açısından da güzeldir. Suda yapılan direnç antrenmanları uzun vadede çok büyük fayda sağlayabilmekte. Özellikle iyileşme ve rehabilitasyon dönemlerinde havuzda antrenman yapan sporculara rastlamışsınızdır.
Yüzmenin eklem sağlığına etkisi
Suyun verimliliğinden faydalanmak için sakatlanmayı beklemenize ise gerek yok. Ağırlık antrenmanlarınıza ek olarak yapabileceğiniz yüzme egzersizleri eklemlerinizi hiç yıpratmadan büyük gelişim göstermenizi sağlar, eklem sağlığınızı korur.
Suyun rahatlatıcı etkisi
Yüzmek ve suyla oynamak istisnai durumlar dışında ruh sağlığınıza da iyi gelecektir.
Anksiyete ve kaygı bozukluğu gibi problemlerinizin yatışmasında yüzme sporunu destekleyici unsur olarak kullanabilirsiniz. Hem hareket etmek, hem de suyla haşır neşir olmak stresinizin azalmasına ve rahatlamanıza yardımcı olur.
Vücudunuz için iyi bir şey yaparken stresinizi de boşaltabilirsiniz. Yani tıpkı yoga gibi yüzmeyi de meditasyon ve rahatlama aracı olarak kullanmanızda hiçbir sakınca yok.
Mümkünse sabah saatlerinde suya atlayın ve attığınız kulaçlarla sizi strese sokan durumları geride bırakmayı deneyin. Özgürce yüzmek bir kere denedikten sonra yaz bitene kadar vazgeçmeyeceğiniz bir aktivite olabilir.
Kısıtlı oksijen kullanımı ve uzun yaşam süresi ilişkisi
Yüzmenin yaşam süresini uzatabildiğine dair araştırmalar da var. Carolina Üniversitesi'nin yüzme sporuyla ilgilenen kişiler üzerinde yaptığı 30 yıllık bir araştırma, yüzücülerin kalplerinin ve akciğerlerinin direnç kazandığını ortaya koymuş durumda.
Araştırmada yüzücülerin aldığı kısıtlı nefesin bu sporcularının ömrünün uzamasına destek olabildiğine değiniliyor. Oksijeni en verimli şekilde kullanmayı öğrenmeyi başaran vücut, sağlığını da daha uzun süre koruyabiliyor.
Kısacası bu yaz suya atlayın ve havalar soğuyana kadar yüzmenin tadını çıkarın. Sonuç olarak hem fiziksel hem de ruhsal açıdan rahatlama ve gelişme kat edebilirsiniz.