Özellikle Mart 2020’de patlak veren pandemi itibariyla hem mental hem de fiziksel sağlığa karşı bakış açısı ve hassasiyet oldukça değişti. Bir kısmımız evde spor yapmayı denerken diğerleri yoga gibi aktivitelere yöneldi, veya meditasyon yapanlar oldu (evde kendi ekmeklerini yapıp sosyal medyada paylaşanları buna dahil etmiyoruz). Sigarayı bırakma oranı ülkemizde %27,2 olarak belirtiliyor. Yaşlara göre bırakma oranları ise 65 yaş üstünde en fazla. 45 yaşından sonra bırakma oranlarında hızlı bir artış vardır. Gençlerde ise bu oran %10'un altında. Dünya’da bu oranlar biraz daha ağır ilerlese de, bırakır bırakmaz görülen etkileri (biliyorsunuzdur ama) listeyelim.
Sigarayı bırakmanın ilk etkileri ilk birkaç gün içinde görülebilir:
Bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncınız ve kalp atış hızınız normale döner;*
Son sigaranızı içtikten 24 saat sonra karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır, akciğerleriniz mukus ve duman kalıntılarını atmaya başlar, vücudunuz artık nikotin içermez (yoksunluk sendromu burada devreye girebilir);
Birkaç gün içinde tat ve koku alma duyunuz iyileşir; nefes almanız kolaylaşır ve enerjiniz artar.
Ardından, üç ila dokuz ay sonra :
Nefes alma sorunları ve öksürük azalır. Sesiniz daha net hale gelir ve giderek daha az nefes nefese kalırsınız;
Ten renginiz giderek daha açık hale gelir, kırışıklıklarınız daha az belirgindir. Dişleriniz daha beyaz, nefesiniz daha hoş hale gelir;
Erkeklerde sertleşme problemi ortadan kalkar veya azalır;
Hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık artar;
Daha sakin, daha konsantre ve daha dingin olursunuz ve artık nikotinin fiziksel etkilerini hissetmezsiniz, stresiniz azalır. Bu, nikotin kullanmayı başarıyla bıraktığınız anlamına gelir.
Niktonsizliğin getireceği yoksunluk hissinden sakın korkmayın, bu size beyninizin bir oyunu ve yalnızca 7 dakika sürüyor. Özellikle ilk iki hafta içinde bu 7 dakikalara karşı sabırlı olun, el alışkanlığınızı da kaybettikten sonra bir daha dönüp bakmayacaksınız bile. Unutmayın, elektronik sigaralar pratikliklerinden dolayı popüler hale gelseler bile en az klasik sigaralar kadar zararlı. Ciğerlerinize çektiğiniz her türlü duman size zarar verecektir, bu yüzden kendinizi kandırıp başka yollara başvurmayın.
Kasik yöntemler haricinde bırakmanın yolları
Herkesin bildiği nikotin sakızları, ilaçlar vb. yöntemler eskide kaldı. Her şeyden önce iradenizi ortaya koyarak çıktığınız bu yolda size yardımcı olabilecek birkaç farklı opsiyon var. Bunlardan birincisi akupunktur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen ve başarı oranlarının yüksek olduğu akupunktur tedavisi, bağımlılığınızı kontrol etmekle kalmayıp, endorfin ve serotonin hormonlarınızı da etkiliyor, bu da sonuç olarak huzurlu ve keyifli hissetmenizi sağlıyor. Bu uygulamayla ilgili olarak mutlaka uzman hekimlere başvurun.
Bir diğeri ise hipnoz. Kulağa biraz olağan dışı geliyor değil mi? Yanlış anlamayın tam olarak filmlerde gördüğümüz gibi değil. Bu, belli telkinlerle, psikologların veya tıp uzmanlarının gerçekleştirdiği birkaç seans ile uygulanan bir yöntem. Bilinçaltınızı kandırmak tahmin ettiğinizden kolay olabilir.
Tabii ki çevresel faktörleri de göz ardı etmek büyük yanlış olur. Çevrenizdeki insanların hepsi içici olabilir veya genel olarak aktiviteleriniz hep sigara içilen çevreler etrafında dönüyor olabilir. Başta bir arkadaşınızla kahve içmeye çıkma fikri bile gözünüzü korkutabilir, hele ki o arkadaşınız karşınızda sigara içecekse! Böyle bir durumda rutinlerinizi mümkün olduğunca bozmamaya çalışın, günden güne hepsine alıştığınızı somut bir şekilde göreceksiniz. Kendinizi soyutlamak bir çözüm olmayacaktır. Sigara içmeyen insanların çoğunlukta olduğunu unutmayın, sigaraya hiç başlamamış bir insan olduğunuzu düşünün, yaptığınız aktivitelerde hiçbir duygu farklılığı görmeyeceksiniz.
*https://birakabilirsin.org/sigarayi-birakma-nedenleri/