Ya dünyayı oyuncular yönetseydi?
Dergi Konuları

Ya dünyayı oyuncular yönetseydi?

Futboldan stratejiye, FPS’lerden mobile kadar artık hangi oyunun tiryakisinin nasıl bir yönetim tarzı geliştireceğini düşünmeye başlayabiliriz.

Dünyayı genç liderler yönetiyor. Onlar da dijitalleşen bir evrende büyüdüler ancak oyunlar artık Pac-Man ve Tetris’in çok ötesinde bir sanal gerçekliği ifade ediyor. Futboldan stratejiye, FPS’lerden mobile kadar, hem yapay zeka hem de grafikler gerçek hayata her geçen gün daha fazla benziyor. Gamer’lar da kararlar alırken giderek daha çok sorumluluk hissediyor. Artık hangi oyunun tiryakisinin nasıl bir yönetim tarzı geliştireceğini düşünmeye başlayabiliriz.

Hayatının merkezine oyunu koyanlar, keyif için arada sırada konsolun başına geçenler, sadece bir oyun için gamer haline gelenler... Artık nesillerin video oyunlarıyla büyüyeceği gerçeğiyle yüzleşmek gerekiyor. Yarının dünyasını yönetecek kişiler, bu fazlasıyla gerçekçi oyunların çemberinden geçen gençler olacak. Bu dünyanın onlara kattığı hızlı karar verme, etik düşünme yetisi, modern ve dijital âlemi kavrama becerisi; yöneticilik başarısını ve dünyanın kaderini doğrudan etkileyecek. Zor kararların eşiğindeyken ne kadar mantıklı ya da duygusal davranmaları gerektiğini de gerçek hayattan çok oyunlarda yaşayarak öğrenmekte olduklarını unutmayalım.

Oyununu söyle, tarzını anlayalım

Civilization: Gerçek bir video oyunu efsanesi. Askeri ve ekonomik strateji uzmanı olmadan başarı sağlamak imkansız. Farklı kültür ve ırkların nasıl bu gezegende var olabilecekleri, ülkelerin hangi koşullarda ayakta kalabileceği, tarihin akışı içinde insanoğlunun sosyolojik, siyasi, ekonomik ve psikolojik evrimini anlamak, Civilization gibi oyunlarla mümkün (Crusader Kings 2, Europa Universalis gibi daha da detaylı benzerleri de mevcut). Civilization oyuncusu ülkeyi yönetmek için doğmuştur. Kendi halkının refahı için komşularıyla sıfır sorun politikasını bir kenara koyabilir.

Milliyetçilik anlayışı kendi vatandaşlarına sahip çıkma değil, kendisinden olmayanlar üstünden yükselme şeklindedir. Yeni adımlarını tarihte yaşananlardan çıkardığı derslerle planlar. StarCraft, Command&Conquer gibi anlık acil kararlar vermeniz gereken “real time” stratejiler bir yana, Civilization serisi gibi “turn based” oyunlarda, üzerine iyice düşünülmüş kararlar vermeniz gerekiyor. Bu da dünyayı yönetecek Civilization oyuncusunu önemli hamleler için acele etmeyen sabırlı bir karakter haline getiriyor.

Yazının tamamı ve çok daha fazlası GQ Türkiye Kasım sayısında ve GQ Türkiye iPad edisyonunda.

İZLE
Mario Gómez Kamera Arkası
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası