Hacker kurbanı olmamak için 7 altın öneri
Teknoloji

Hacker kurbanı olmamak için 7 altın öneri

Önereceğimiz basit ve etkili yöntemlerle internet deneyiminizi hacker'lara karşı güvence altına alın.

Biliyorsunuz, şirketler mütemadiyen hacker kurbanı olmakta. Bunun tek bir nedeni var: Çalışanlar. Personel ordusundaki tek bir halkanın “phishing” tuzağına düşmesi, tüm şirketi kurban haline getirmeye yetiyor. Çünkü ne yazık ki kötü niyetli hacker’lara karşı, en zayıf tarafınız kadar güçlüsünüz. Kendi kişisel dijital mülkiyetiniz ve şirketinizin geleceğini korumak için yapmanız gerekenler aslında çok da farklı değil...

Biliyorsunuz, şirketler mütemadiyen hacker kurbanı olmakta. Bunun tek bir nedeni var: Çalışanlar. Personel ordusundaki tek bir halkanın “phishing” tuzağına düşmesi, tüm şirketi kurban haline getirmeye yetiyor. Çünkü ne yazık ki kötü niyetli hacker’lara karşı, en zayıf tarafınız kadar güçlüsünüz.

Kendi kişisel dijital mülkiyetiniz ve şirketinizin geleceğini korumak için yapmanız gerekenler aslında çok da farklı değil...

1. Tarayıcınızın savunmasını güçlendirin

Basit bir tarayıcı eklentisi olan “HTTPS Everywhere”i yükleyerek Chrome ve Firefox gibi browser’lardaki kişisel bilgilerin şifrelenmiş şekilde tutulmasını sağlayabilirsiniz. Bu basit eklenti sayesinde ağınıza girmeyi başaran bir kişi, parolalarınızın yazılı haline değil, şifreli bir versiyonuna ulaşabilecek. Dolayısıyla adreslerinde https yerine http kullanan sitelere daha fazla dikkat etmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Bir de kullanıcılarına parolalarını şifresiz düz yazı şeklinde e-postayla gönderen şuursuz siteler var. Örneğin plaintextoffenders.comadlı blog söz konusu sitelerin ipliğini pazara çıkarmakla meşgul.

2. Evdeki Wi-Fi bağlantınızı şifresiz bırakmayın

Yıl 2013 ancak hâlâ kablosuz internet bağlantısını şifresiz kullananlar mevcut. Ekmeğinizi, suyunuzu, elektriğinizi gerekirse en asil duygularınızı üçüncü kişilerle paylaşın ancak Wi-Fi’ı herkesin kullanımına açık şekilde ortalarda bırakmayın. Modem ayarlarını kurcalayıp ivedilikle bir şifre koymalısınız. 12345 ya da 1977 gibi parolaların şifresizlikten bile kötü olduğunu unutmadan tabii ki. Wi-Fi hattınıza sızan bir kişi sadece interneti yavaşlatmakla kalmaz ağın içinde geçen chat kayıtları, şifreler gibi verilere de ulaşabilir. İnternet ağınız vasıtasıyla işlenebilecek herhangi bir dijital suçun sorumluluğunun sizin üzerinizde olması mevzusunu açmıyorum bile! Ayrıca madalyonun öteki tarafındaki kişileri de uyarmam gerekiyor. Açık bir Wi-Fi bağlantısını kullanırken hassas bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.

3. Tüm cihazlarınızı şifreleyin

İnternet erişimi olan tüm cihazlarınızın ekran koruyucu şifresi olmalı. Cihazınızı ele geçiren kişi e-posta hesabınızdaki değerli bilgilere ulaşabilir. Ya da siz gibi davranarak bir iş arkadaşınızdan önemli şifreleri almayı başarabilir. Basit bir ekran şifresi Dropbox ve Google Drive gibi bulut depolama sistemlerindeki dosyalarınızla birlikte fotoğraflar app’inin altındaki, kamuoyuyla paylaşmak istemediğiniz kareleri de meraklı gözlerden sakınacaktır.


4. İki basamaklı onay sistemlerini kullanın

Google, Twitter ve WordPress gibi birçok sosyal ağ giriş yaparken iki basamaklı onay sistemini kullanmayı mümkün kılıyor artık. Banka internet şubelerinden aşina olduğumuz sistem, şifreyi girdikten sonra bir SMS mesajı ya da ilgili bir akıllı telefonu uygulaması vasıtasıyla gelecek ikinci bir kod daha talep ediyor. Özetle, hacker’lar iki basamaklı onay sistemi sayesinde, şifrenizi ele geçirse bile ellerinde telefonunuz olmadan hesaplarınıza erişemiyor.

5. Notebook’un hard diskine de kilit

Mac’lerde tüm hard diski şifrelemek, işletim sistemindeki Firevault uygulaması sayesinde çok kolay. Windows içinse McAfee, Symantec ve Sophos gibi firmaların çözümleri mevcut. Bilgisayarınız şifreli de olsa yetkin bir hacker, hard diskinizde bulunan dosyalara erişebilir. Sürücüyü şifrelemek, değerli verilerinizi koruyacaktır. Unutmayın, sadece başkalarının laptop’ları çalınmıyor.

6. Asla dijital ortamda password göndermeyin

Kişisel bilgiler ve şifreler, hiçbir elektronik haberleşme şeklinin bir tarafında yer almamalı. Ve şifreler taslak e-postalar ya da notpad’larin içinde, bilgisayarın üstünde durmamalı. Şirketin Twitter şifresini duvara sprey boyayla yazmak bile e-postayla göndermekten daha güvenli olabilir.

7. Güçlüsünü yaratan servislere yönelin

Şifre konusunun doğasında, hacker’ların çok sevdiği bir dert var. Uzun ve güçlü şifreleri hatırlamak zor, hatırlayabileceğimiz şifreleriyse kırmak çok kolay. Ancak bu sorunu çözebilecek güçlü şifreler yaratan 1Password gibi programlar mevcut. Tek bir ana şifreyle farklı hesaplar için kullandığınız tüm parolaları güvenli şekilde tutmanız mümkün. Güçlü şifre yaratma konsunda sıkıntı çekiyorsanız bir ipucu verelim: Sevdiğiniz bir şarkı sözü, şiir mısrası ya da aforizmanın baş harflerinden bir şifre oluşturun. Hem güçlü, hem kişisel hem de hatırlaması kolay olacaktır. Mesela, BBGABBHK (Ben bu gecelerin adamıyım, başım beladan hiç kurtulmaz / Serdar Ortaç)...

İZLE
Elie Saab, 45. Yılını Riyad’da Görkemli Bir Moda Şöleniyle Kutladı
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası